PIVOVARA 022 "1646"

Opis

Pale Ale "1646"

Na brdu Vidakuša, 80 metara nad gradom, još u davnoj 1646. godini smjestila se tvrđava Barone. S trima ostalima šibenskim tvrđavama čini jedinstven obrambeni sustav grada Šibenika koji je stoljećima odolijevao neprijateljima grada, a danas predstavlja iznimnu spomeničku vrijednost prepoznatu diljem Europe.

Prije njezine gradnje grad Šibenik, tada posjed Venecije, su od napada neprijatelja štitile gradske zidine i tvrđava sv. Mihovila. Ti obrambeni objekti su bili obnavljani samo periodično i nalazili su se u lošem stanju, a ujedno su niži od okolnih brda i zbog toga ranjivi na topovsku paljbu. Niz mletačkih upravitelja i službenika, te poslanstva Šibenčana, su kroz 16. i 17. stoljeće u svojim izvještajima naglašavali loš obrambeni položaj Šibenika i potrebu izgradnje novih tvrđava. Sve te preporuke bile su odbacivane od mletačke vlade zbog nedostatka sredstava.

Nove okolnosti stigle su izbijanjem rata između Venecije i Osmanskog Carstva 1645. godine, poznatog kao Kandijski rat. Osmanska vojska se u proljeće 1646. počela skupljati u Bosni i dalmatinskom zaleđu. Nakon prvih uspjeha osmanske vojske, na novi zahtjev Šibenčana da ih Venecija zaštiti, ratno vijeće im još jednom odbija dati pristanak, ali im ne zabranjuje gradnju. Na tu prešutnu dozvolu, 1. kolovoza 1646., kreće gradnja obje tvrđave, uz sudjelovanje i na trošak svih građana. Već nakon manje od dva mjeseca (58 dana) Šibenik je bio spreman za obranu od manjeg osmanskog napada 7-13. listopada.

Obje tvrđave su preko zime dovršene i pojačane, te su spremne dočekale iduću sezonu ratovanja. Bosanski paša Tekijeli je pod Šibenik u drugoj polovici kolovoza doveo 25-30 tisuća vojnika, te dvadesetak topova, koji su počeli napad na Šibenik 24. ili 25. kolovoza. Zapovjednik obrane Šibenika bio je već spomenuti barun von Degenfeld. Glavnina napada bila je usmjerena na obližnju tvrđavu sv. Ivana, dok je sporedni napad ciljao tvrđavu Barone, preko brda Oglavno sjeveroistočno od nje. Konačni napad, najstrašniji u šibenskoj povijesti, je odbijen, te se osmanska vojska povukla 16. rujna uz velike gubitke.

 

Porijeklo: Hrvatska

Alk.: 5,0% vol

IBU:  30 

Vrsta: Pale ale

Pakiranje: 0,5l  NB

 

Recenzije

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.

Prijava Registracija